Lansare de carte: Maria Stepanova – „În amintirea memoriei”

Miercuri, 14 aprilie, ora 19,30, sunteți invitați să vizionați lansarea romanului În amintirea memoriei de Maria Stepanova, distins în Rusia cu Premiul Bolșaia Kniga în 2018, Premiul Iasnaia Poliana – Alegerea cititorilor 2018 și Premiul Literar NOS 2019. În 2020, cartea Mariei Stepanova a primit Brücke Berlin Literatur-und Übersetzerpreis, unul din cele mai importante premii pentru carte străină și traducere din Germania, iar în 2021 a fost nominalizată (Long List) la International Booker Prize 2021. În amintirea memoriei a apărut recent în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Luanei Schidu.

Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu, scriitor, și Mihail Vakulovski, scriitor. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

Maria Stepanova transmite un salut cititorilor români cu ocazia apariției romanului În amintirea memoriei în limba română.

Romanul În amintirea memoriei a propulsat-o pe Maria Stepanova în rândul marilor prozatori ruși actuali. Reușind să cuprindă diferitele forme – ficțiune, eseu, memorii, jurnal de călătorie, epistolar, documente istorice – într-o vastă panoramă a ideilor și personalităților, Maria Stepanova proiectează, cu precizie și lirism totdată, o inedită și îndrăzneață explorare a memoriei culturale și personale.

„O evocare strălucită a ultimilor ani ai Uniunii Sovietice, care scotocește adânc în trecut. Într-o operă care depășește granițele ficțiunii și nonficțiunii, poeta și jurnalista Maria Stepanova istorisește viețile strămoșilor ei, evrei din provincie, care, mutându-se la Moscova, nu și-au mai găsit cu-adevărat niciodată drumul spre casă. Pornind din perioada de dinainte ca Lenin să preia puterea până la «cazul medicilor evrei», prăbușirea URSS și după, cartea ei este în același timp lirică și filozofică de la un capăt la altul. O realizare remarcabilă ce ține de imaginație – și, da, de memorie.” – Kirkus Reviews

Evenimentul va fi difuzat pe pagina de Facebook Humanitas Fiction și pe #HumanitasYouTubehttps://bit.ly/Humanitas-YouTube. Înregistrările audio vor fi ulterior disponibile pe #HumanitasSoundcloudhttps://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *