Fundația Academia Civică și Fundația Spandugino vă invită să participați miercuri, 13 martie, ora 17, la conferința susținută de
GERMINA NAGÂȚ
Când să nu-i credem pe securiști?
Moderator: Cristian Pătrăşconiu
Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, str. Jean-Louis Calderon, nr. 66
Vă rugăm să confirmați prezența la adresa: acivica@memorialsighet.ro (nu este nevoie de o reconfirmare dacă ați scris deja).
***
Conferința va pune în discuție câteva dintre poncifurile cele mai răspândite pe tema Securității, cu consecințele lor nocive asupra vieții noastre publice. Deși au trecut două decenii de la desecretizarea arhivei și punerea ei în circuitul civil, dezbaterile despre colaboraționism, responsabilitate individuală și colectivă sau crime împotriva umanității sunt tot mai îndepărtate de concluzii. Mai mult, odată cu trecerea timpului și estomparea imaginii dictaturii în memoria colectivă, devine tot mai prezentă încercarea de reabilitare a Securității, fenomen care, întâmplător sau nu, se sincronizează cu apariția mișcărilor naționaliste, suveraniste și anti-europene.
Germina Nagâț este de profesie cercetător științific, cu specializare în estetică și filosofia culturii. Doctor al Universității din București, cu o teză despre valoarea epistemică a operei de artă, susținută în 1999. A tradus în limba română autori precum James Dewey, Thomas Nagel și Leszek Kolakowski. A fost Director al Direcției de Investigații din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (2001–2018). Din 2018 este membru al Colegiului CNSAS. De-a lungul numeroaselor sale studii și conferințe naționale și internaționale a subliniat importanța deconspirării Securității pentru justiția și democrația din România.
***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirată de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.
***
Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.
Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.
Leave a Reply